کد خبر: 452255
۱
۰
نسخه چاپی
اقتصادآینده طرح اجرا نشده صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات خانگی رابررسی می کند :

سگ های ولگرد بلای جان شهروندان!

افزایش جمعیت سگ های ولگرد در سطح شهر از مدت ها پیش عامل هشدار مسئولان به این وضعیت شد و از طریق رسانه ها خواستار پرهیز مردم از هر گونه غذا دادن به حیوانات به منظور دوستداران حیوانات شدند و این علاوه بر اقدامات شهرداری ها برای جمع آوری و عقیم کردن سگ ها به منظور جلوگیری ازافزایش جمعیت سگ و گربه ها شده است.

سگ های ولگرد بلای جان شهروندان!

به گزارش خبرنگار اقتصاد آینده، عاطفه قلع ریز، کلیپ های متعددی از حمله سگ های ولگرد به شهروندان در فضاهای مجازی منتشر شده است و به تازگی خبر تاخیر در فرود یک هواپیما در فرودگاه مهرآباد به علت چند قلاده سگ در فرودگاه پر بازدید شد وحتی تصاویری از ورود سگ های ولگرد به فضای رستوران های باز در اصفهان گزارش شده است و خبر از  یک چالش و معضل اجتماعی و یک فضای ناایمن در کشور میدهد .
سگ های ولگرد امروزه به یک معضل و یک چالش جهانی تبدیل شده است بطوری که سگ چهارمین موجود کشنده انسان در دنیا است.
طرح اجرا نشده صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات خانگی
بر اساس آمار بالغ بر 4 میلیون سگ ولگرد در ایران وجود دارد که تنها 34 نوع بیماری از حیوانات خانگی به انسان  از همزیستی اجتماعی و نزدیکی محل زندگی حیوانات در شهرها به انسان وارد میشود.
 اگر چه  طرح «صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات خطرناک» به تصویب مجلس رسیده است اما هنوز خبر از اجرایی و عملیاتی شدن این طرح در کشور نیست .هدف از این طرح همان‌طور که از عنوان آن مشخص است، حفاظت از مردم در مقابل حیوانات مضر و خطرناک است؛ این طرح هم به نفع انسان و هم به نفع حیوانات است.
در ماده ۶۸۸  این طرح به صراحت اعلام شده که " نگهداری، پرورش یا تکثیر حیوانات اهلی و یا وحشی در آپارتمان ها، اماکن آموزشی، ورزشی یا مجتمع‌ها اعم از مسکونی، تجاری یا اداری جرم است و مرتکب به مجازات نقدی درجه شش محکوم می‌شود. در صورت تکرار، مجازات نقدی یک درجه تشدید و مرتکب به محرومیت اجتماعی درجه شش نیز محکوم می‌شود." و در تبصره۱- این طرح آورده شده که در صورتی که نگهداری حیوانات مذکور در اماکنی غیر از اماکن مذکور در این ماده موجب آزار و اذیت دیگران شود، مشمول مجازات این ماده است.

بیشترین تماس به 137 با موضوع سگ های ولگرد است
بر اساس آمارها تعداد سگ های ولگرد در ایران 8 برابر ترکیه است و آمار نشان می‌دهد که روزانه بیش از ۵۰۰ نفر در کشور توسط سگ‌های صاحب‌دار و حدود ۵۵ نفر توسط سگ‌های بلاصاحب در کشور گزیده می‌شوند و این  یعنی تقریبا روزانه نزدیک به ۸۰۰میلیون تومان منابع مالی وزارت بهداشت به‌صورت یارانه‌ای برای درمان افرادی هزینه می‌شود که توسط سگ گزیده شده‌اند و سالانه نزدیک به ۱۰میلیون دلار وزارت بهداشت برای واکسن ضدهاری افرادی هزینه می‌شود که دچار سگ‌گزیدگی و حیوان‌گزیدگی شده‌اند.
رئیس مرکز ارتباطات مردمی شهرداری اصفهان در این ارتباط می گوید:  تنها در یک هفته  حدود ۱۱ هزار تماس از سوی شهروندان با این مرکز برقرار شده است که در این مدت فراوانی تماس‌های شهروندان با موضوع سگ‌های ولگرد از مناطق ۱۲، ۱۵ و ۴ شهرداری اصفهان بوده است.
اگر چه شهرداری ها همواره برنامه ساماندهی سگ های ولگرد را در دستور کار قرار دارند و مدیران مناطق مختلف شهری از آمارهای خود در این زمینه می گویند اما رها کردن سگ ها در اطراف باغ رضوان اصفهان امروزه به یک مشکل و گلایه مردم تبدیل شده است.
در حوزه مدیریت جمعیت سگ‌ در کشور در نقطه صفر قرار داریم بطوری که وضعیت سلامت سگ‌ها مشخص نیست و آماری نیز از مراکز نگهداری و پرورش و تکثیر سگ‌ها وجود ندارد.
به گفته یکی از کارشناسان امر معدوم سازی و حذف فیزیکی سگ‌ها تاثیری در کاهش جمعیت آنها ندارد و اساسا یک روش مدیریتی جمعیت سگ‌ها محسوب نمی‌شود. مدیریت جمعیت سگ‌ها (DPM) یک خدمت دائمی است و باید توسط شهرداری‌ها و دهیاری‌ها ارائه شود.
مدیریت سگ‌ها فقط شامل (گرفتن، واکسیناسیون، عقیم سازی و رها سازی در مکان قبلی) نیست. آموزش به همه آحاد جامعه، اشاعه فرهنگ مالکیت مسئولانه، تصویب قوانین، مدیریت پسماند، جلوگیری از تجارت غیر قانونی سگ‌ها، بهداشت سگ‌ها، غذارسانی مسئولانه و تشویق جامعه برای مشارکت، بخش‌های دیگری از «مدیریت جمعیت سگ‌ها»ست.
سگ و گربه حیوانات تزئینی نیست
سگ و گربه سالهاست از یک حیوان درنده خو به حیوانات تزئینی و همراه انسان ها تبدیل شده است که اگر در گذشته این الگوبرداری از زندگی های غربی ها بوده ونوعی کلاس اما امروزه به منظور پر کردن زندگی های تک نفره آدم ها است.
افزایش فروشگاه های پت شاپ و نمایشگاه های خاص حیوانات در شهرها نشان از تبدیل فرهنگ همزیستی حیوان با انسان است و افزایش بار بیماریهای واگیردار حیوانات به انسان و از سوی دیگر بالا رفتن آمار مرگ و میرها.
افزایش تعداد سگ های خانگی در آپارتمان ها عامل افزایش تعداد شکایات مردم به مرکز بهداشت شد به طوری که معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان خواستار گزارش هر گونه حیوانات خانگی در منازل مسکونی شد و گفت: با هر گونه نگهداری سگ و گربه در آپارتمان ها به شدت برخورد خواهیم کرد.
مدیر گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز با هشدار به اینکه سالانه ۲۰ هزار نفر در اصفهان دچار حیوان گزیدگی می‌شوند، از افزایش بیماری هاری در پی بالا رفتن آمار حیوان گزیدگی در اصفهان خبر می دهد.
رضا فدایی گفت:  بروز بیماری هاری دو برابر بیشتر از قبل شده اما با ارائه خدمات به موقع دامپزشکی و سرعت در تزریق واکسن از فعالیت ویروس در بدن انسان جلوگیری می‌شود.
مرگ قطعی پس از حیوان گزیدگی
وی تعداد ابتلای سالانه افراد به بیماری هاری را در استان ۳ هزار و ۵۰۰ نفر بیان کرد و افزود: انسان پس از حیوان گزیدگی ۱۰۰ درصد جان خود را از دست می دهد.
فدایی اظهار داشت: افرادی که بدنبال گاز گرفتن سگ چه سگ خانگی یا ولگرد دچار هاری می‌شوند باید در همان ساعات اولیه به مراکز مربوطه مراجعه و واکسینه شوند چون علائم هاری نهفته است.
وی بیان داشت: در اکثر موارد مردم با این تفکر که سگ و گربه خانگی است و تمام مسائل بهداشتی رعایت شده است بهنگام گاز گرفتن سگ خانگی یا پنجه گرفتن گربه ساده می‌گذرند و از رفتن پیش پزشک و واکسینه شدن ساده می‌گذرند.
در ایران ٦٧ درصد موارد ابتلا به هاری در سگ و سپس در گرگ و دیگر حیوانات ازجمله گربه است.
روند سالانه حیوان‌گزیدگی در ایران رو به افزایش است؛ به‌طوری‌که در 100 هزارنفر جمعیت، این میزان از 1.35 درصد مورد به 151 مورد رسیده ‌است.
براساس بررسی‌های آماری در استان‌هـای مختلف، بیش از 85 درصد از مـوارد حیـوان‌گزیدگی تـوسط سگ اتفاق ‌می‌افتد که بیشتر این موارد به سگ‌های خانگی و سگ گله اختصاص‌ دارد و متأسفانه ‌علت اصلی آن، عدم قلاده‌ گذاری‌ است.

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید