به گزارش اقتصاد آینده نیوز؛ پرویز کاشفی رئیس نظام پزشکی اصفهان، حمید صانعی رئیس کارگروه بررسی راهکاراهی مقابله با آلودگی محیط زیست در خصوص آلودگی هوا سازمان نظام پزشکی اصفهان و عضو هیأت مدیره، محمدرضا صبری عضو هیأت مدیره و معاون آموزش و پژوهش نظام پزشکی اصفهان، سید مرتضی میرلوحی فعال محیط زیست، یعقوب حاجی زاده عضو هیأت علمی دانشگاه و استاد دانشکده بهداشت، راضیه امیدی رئیس اداره توسعه سلامت شهرداری، محمد مهدی امین – عضو هیأت علمی و استاد دانشکده بهداشت، کریم ابراهیم پور – عضو هیأت علمی و استاد دانشکده بهداشت، حمید پورزمانی – عضو هیأت علمی و استاد دانشکده بهداشت، افشین ابراهیمی – عضو هیأت علمی و استاد دانشکده بهداشت و حسن صالحی عضو هیئت علمی دانشگاه، برخی از افراد حاضر در کارگروه بررسی راهکارهای مقابله با آلودگی محیط زیست در خصوص آلودگی هوا سازمان نظام پزشکی اصفهان، بودند.
صالحی افزود: بیماری هایی مثل وبا، تیفوئید، شیگلوز، آمبیاز و برخی از بیماری های انگلی روده و همین طور بیماری انگلی خونی کتو پارازیت ها مثل شپش و گال در این مهاجرت ها بیشتر دیده می شود و افزایش دما می تواند باعث افزایش تکثیر پشه آنوفل و مالاریا شود و تکثیر بعضی از جوندگان و پشه خاکی که سالک را بیشتر می کند را افزایش می دهد.
وی ادامه داد: مصرف آب غیر بهداشتی می تواند باعث شود انگل های روده ای افزایش پیدا کند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: آلودگی هوا باعث افزایش تعداد arbovirus می شود و بعضی از این ویروس ها تب دانگی و بیماری زیکا که باعث می شود که مادر مبتلا نوزاد ناقص الخلقه به دنیا آورد و همین طور انسفالیت ایجاد می کند بعضی از ویروس های دیگر West nile chikungunya است که می تواند بیماری های تب دار ویروسی را زیاد کند که البته این بیماری ها خوشبختانه در ایران شایع نیستند.
سعادت نیا متخصص بیماری های مغز و اعصاب نیز اشاره کرد که بیشتر مطالعاتی که در زمینه آلودگی هوا و رشته ایشان وجود دارد مربوط به سکته مغزی است و گفت: یکی از همکاران ایرانی مقیم کانادا نیز در این زمینه فعالیت کرده و مقالاتی در این زمینه دارد که تماس کوتاه مدت و طولانی مدت با آلودگی هوا بر روی سیستم مغز و اعصاب تاثیر می گذارد.
وی در تکمیل صحبت هایش در رابطه با این مقالات افزود: تماس از ۷ تا ۳۰ روز با آلاینده ها کوتاه مدت می باشد و بیشتر از آن بلند مدت تعریف شده است.
سعادت نیا گفت: بیشترین مطالعات بر روی اثر آلودگی هوا بر روی سکته مغزی است که اثری معادل مصرف دخانیات توسط افراد بر روی سیستم مغز و اعصاب دارد. همچنین مرگ و میر کسانی که سکته مغزی ناشی از آلودگی هوا دارند بیشتر می باشند و حدود ۲۴ درصد مرگ و میر و ناشی از سکته های مغزی مربوط به آلودگی هوا است در رابطه با بیماری ام اس مطالعات کمی وجود دارد و بیشتر عامل pm2/5 است که با این بیماری ارتباط دارد و شیوع آن را بیشتر می کند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: در مورد آلزایمر و پارکینسون نیز مقاله ای در مجله لنست چاپ شده است که در ۱۰ سال اثر آلودگی هوا را بر روی این دو بیماری بررسی کردند و متوجه شدند شیوع این دو بیماری افزایش پیدا می کند. همچنین درصد بستری شدن در بیمارستان نیز در این دو بیماری افزایش یافته است.
وی ادامه داد: سردرد در آلودگی هوا بیشتر می شود و به علت فعال شدن یک رفلکس مغزی می باشد که این رفلکس مکانیزم اصلی شروع سردردهای میگرنی نیز می باشد و تعداد موارد سردردهای میگرنی و شدت آن در آلودگی هوا بیشتر می شود.
سعادت نیا در مورد صرع و حملات صرع نیز گفت: حملات این بیماری ها با آلودگی هوا ارتباط مستقیم دارد و بیشتر می شود چون آلودگی هوا سیستم التهابی در بدن ایجاد می کند که تشنج های ناشی از صرع را بیشتر می کند. این مطالعات جهانی با توجه به میزان آلاینده های مختلف می تواند به ایران هم تعمیم پیدا کند.
ابطحی متخصص پوست و فلوشیپ پوست کودکان نیز گفت: مطالعات اپیدمیولوژیک بر روی سلامت پوست و آلودگی هوا در منابع بین المللی موجود است.
وی در رابطه با این که آلاینده چگونه وارد پوست می شوند گفت: به سایز و نوع پارتیکل و همین طور واکنش های شیمیایی سطحی و زیر جلدی بستگی دارد.
ابطحی در خصوص چگونگی اثر آن نیز گفت: یکی از مهمترین مکانیسم ها تشدید بیماری های پوستی است و این مسئله عمدتاً از طریق استرس اکسیداتیو و فعال کردن گیرنده هایی که تولید اینترلوکین در پوست می کنند می تواند باعث آن شود. پارتیکل هایی که سایز بزرگ دارند می توانند روی پوست اثرگذار باشند و یکی از مهمترین مکانیسم ها همان استرس اکسیداتیو و تغییر میکروبیوم پوستی است باعث تجمع سلول های التهابی و یک سیکل معیوب شده که شرایط را بدتر می کند.
وی ادامه داد: آلودگی هوا پیری زودرس و سرطان های پوستی را نیز افزایش می دهد که در این مورد تغییراتی در اپی ژنتیک ایجاد می شود و باعث این مسئله می شود. در آلودگی هوا بیماری های پوستی شایعی دیده می شود مثل photo aging که در محل هایی که بیشتر در معرض تابش خورشید است پوست آسیب بیشتری می بیند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: آلودگی هوا باعث انواع لک های صورت و تشدید اگزما و درماتیت اتوپیک می شود. وی گفت: توصیه می شود افراد در زمان آلودگی هوا در روز در معرض آفتاب قرار نگیرند.
ابطحی در رابطه با برخی از مواردی که می تواند این آثار را بکاهد گفت: رژیم غذایی سالم نیز در پیشگیری موثر است. استفاده از آنتی اکسیدان ها توصیه نشده است ولی برخی از ویتامین ها ممکن است موثر باشند. آنتی اکسیدان های موضعی هم ممکن است موثر باشند. شستشوی پوست با شوینده های مناسب که بدون مواد صابونی باشند صبح ها و استفاده از یک مرطوب کننده که حاوی ویتامین C و B3 باشد توصیه می شود.
وی افزود: استفاده از ضد آفتاب ها با طیف وسیع توصیه به شستشو در بعد از ظهر و شب برای برطرف کردن تجمع موضعی اکسیدان ها استفاده از شوینده مناسب و ترکیباتی که می تواند DNA repair بدهند مثل رتینوئیدها که تا حدی موثر می باشند.
دیدگاه