کد خبر: 485761
۲
۰
نسخه چاپی
اقتصادآینده از مرمت میراث گرانبهای زندیه گزارش می دهد:

تمرکز میراث بر شاهکارهای وکیل الرعایا

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس از اختصاص اعتبارات ویژه برای ترمیم و بهسازی مجموعه های تاریخی استان خبر داد.

تمرکز میراث بر شاهکارهای وکیل الرعایا

به گزارش اقتصادآینده نیوز، سلسله زندیه در تاریخ ایران خوش نام است. حاکم بزرک زندیه با تفکری که ریشه در مردم مداری داشت لقب فاخر «وکیل الرعایا» را برای خود برگزید تا خود را از پادشان خودکامه مبرا سازد.

شهر دیرینه شیراز با تارخی هفت هزار ساله در دوران زندیه احیا شد و سلسله بناهای مهمی در این دوره احداث شد. از مسجد وکیل تا ارگ کریمخانی؛ از آب انبار تا کلاه فرنگی؛ از آب انبار و حمام تا باغ و  بازار.

این بارقه های تمدنی در پرتو بقاع متبرکه، شاعران پرآوازه و مجموعه باغ های روح نواز از شیراز به عنوان یکی از یک مقصد گردشگری تمام عیار می سازند که در خاورمیانه بی همتا است.

متاسفانه بسیاری از ظرفیت های شیراز در طول تاریخ شهرراز مورد بی مهری قرار گرفته و با زوال باغ ها و تخریب خانه های تاریخی و بی مهری نسبت به یادگارهای تمدنی روبرو بوده ایم. با آسیب شناسی این ماجرا اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس کمر همت به ترمیم یادگارهای تمدنی بسته است.

گروه گزارش اقتصادآینده در گفتکو با  مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس به تشریح این اقدامات می پردازد:

تمرکز میراث بر شاهکارهای وکیل الرعایا

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس از اختصاص اعتبارات ویژه برای ترمیم و بهسازی مجموعه های تاریخی استان خبر داد.

محمدثابت اقلیدی با اعلام این خبر گفت: سه بنای شاخص زندیه شیراز با اعتبار بیش از ۱۸ میلیارد ریال در نوبت مرمت و ساماندهی قرار گرفته است.

وی با اعلام این خبر که ساماندهی، مرمت و انجام تعمیرات اضطراری مجموعه زندیه در دستور کار قرار گرفته، بیان داشت: سه بنای شاخص دیوانخانه، موزه پارس یا عمارت کلاه فرنگی و ارگ کریم خانی مرمت و ساماندهی می‌شوند.

وی ادامه داد: مجموعه زندیه شامل ارگ ، مسجد، حمام، آب انبار و بناهای تاریخی عمارت دیوانخانه و کلاه فرنگی از آثار تاریخی شاخص شیراز است که هر یک به جاذبه گردشگری تبدیل شده‌اند.

ثابت‌اقلیدی گفت: ارگ کریم‌خان یکی ازمشهورترین‌ و شاخص‌ترین بناهای ملی کشور و محل حکومت و زندگی کریم‌خان زند است که در سال ۱۳۵۱ در فهرست میراث ملی ایران قرار گرفت.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس اضافه کرد: عمارت دیوانخانه نیز که در ابتدای خیابان ۲۲ بهمن شهر شیراز قرار گرفته با ۸۴۰ متر مربع مساحت از آثار دوره زندیه است و ویژگی‌های هنری و معماری این دوره تاریخی مانند مقرنس کاری، حجاری و نقاشی‌های زندیه در آن مشهود است که خردادماه ۱۳۵۱ به شماره ۹۱۴ به فهرست آثار ملی ایران پیوسته است.

ثابت اقلیدی گفت: آرامگاه محمد رحیم خان فرزند کریم خان زند در شیراز که حفظ و حراست از آن دغدغه بسیاری از فعالان میراث فرهنگی است نیز به زودی ساماندهی می شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس با بیان اینکه این مقبره تاریخی در نزدیکی حرم مطهر علی بن حمزه (ع) شیراز قرار دارد، افزود: بر اساس اسناد تاریخی، طبق اسناد تاریخی، مقبره محمدرحیم خان دارای ساختمان بوده که تخریب شده و ۲ ستون سنگی آن به هنرستان طالقانی که در ضلع شمالی آستان مقدس علی ابن حمزه(ع ) قرار دارد، انتقال یافته و امروز در طرفین ورودی ساختمان این هنرستان قرار دارد.

وی ادامه داد: آنگونه که نقل شده، ساختمان مقبره رحیم خان زند بر اثر زلزله سال ۱۲۶۹ یا زلزله سال ۱۲۳۹ هجری قمری تخریب شده است.

ثابت اقلیدی گفت: اکنون از آرامگاه تنها سنگ قبری بسیار زیبا از جنس مرمر سبز به طول ۲۰/۲ و عرض ۷۰ سانتیمتر به جای مانده که بر روی آن پنج بیت شعر به خط شکسته نستعلیق با تزئین گل و بوته حک شده و در اطراف سنگ قبر نام مبارک دوازده امام به قلم ثلث خفی نقش بسته است.

وی گفت: براساس سنگ نوشته مقبره، فرزند کریم خان زند متولد ۱۱۹۰ هجری قمری بوده و در سن ۱۸ سالگی از دنیا رفته است.

مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی فارس افزود: مقبره پسر کریم خان زند که بنا بر روایت‌هایی مربوط به حدود ۲۲۰ تا ۲۶۰ سال پیش است، به شماره ۱۴۷۷۸ در فهرست میراث ملی کشور ثبت شده است.

تمرکز میراث بر شاهکارهای وکیل الرعایا

وی در بخش دیگری از مرمت حمام وکیل شیراز با اعتبار ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال خبر داد.

به گفته این مقام مسئول، مرمت و تزئینات وابسته به معماری بخش‌های موردنیاز و مرمت آهک‌بری بدنه بخش سربینه حمام ازجمله اقداماتی است که در قالب پرونده مرمتی این بنای ملی انجام می‌شود.

ثابت اقلیدی افزود: حمام تاریخی وکیل که به موزه گرمابه تبدیل‌شده یکی از جاذبه‌های  مهم گردشگری استان است که همواره مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی بوده است.

ثابت‌اقلیدی ادامه داد: صرف نظر از قدمت و اصالت بنا که به دوره زندیه برمی‌گردد و به دستور کریمخان زند ساخته‌شده، این حمام امروز با کاربری موزه بخشی از آداب‌ورسوم مردم این سرزمین را روایت می‌کند. یکی از ویژگی‌های این حمام تاریخی، وجود گاو چاه در ضلع غربی بناست که آب‌رسانی به حمام را انجام می‌داده است.

به گزارش اقتصادآینده نیوز، حمام وکیل در مرکز شهر شیراز و نزدیک بازار وکیل و مسجد وکیل قرار دارد. این مجموعه از پیشرفته ترین اصول معماری زمان خود برخوردار بوده است چنانکه ورودی دارای حمامی کوچک است و با شیبی ملایم به هشتی ورودی که پایین تر از سطح زمین قرار دارد، می رسد.

 ورودی به رختکن زاویه دار ساخته شده تا از ورود سرما به داخل و خروج گرما به خارج از حمام جلوگیری کند. سربینه حمام یک هشت ظلعی منظم است که هشت ستون یکپارچه سنگی در وسط سقفی گنبدی قرار گرفته است.

 گرماخانه با سنگ فرش پوشیده شده و در زیر این سنگ فرشی دالأن های کم عرض و باریکی است که هوای گرم و بخار آب در آن جریان داشته تا کف حمام زودتر گرم شود. در زیر گنبد حمام نقوش آهکبری زیبایی است که داستان های آن ها از سنت ها، علایق و رویاهای مردم این دیار سرچشمه می گیرد . این بنا با شماره ۹۱۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

دیدگاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید